«Weet je zeker dat het geen photoshop is?»

«Weet je zeker dat het geen photoshop is?»

Jullie hebben vast allemaal gehoord en onthouden hoe in 2013 de rivier de Amoer voor het eerst in meer dan 100 jaar zo overstroomde dat het de kustgebieden van steden overstroomde.

In verband met deze zware overstroming gebeurden er verschillende verhalen: ergens grappig, ergens tragisch. Maar ik wil verhalen vertellen die met de Japanners te maken hebben, want in de zomer van 2013 werkte ik als gids met Japanse toeristen.

Plezierboot op de Amoer. De foto is gemaakt in mei 2021. Het niveau van de Amoer is hoog, maar verre van wat het was in 2013. Pleziervaartuig op de Amoer. De foto is gemaakt in mei 2021. Het niveau van de Amoer is hoog, maar verre van wat het was in 2013. Geen rivier, maar een zee

In augustus begon Amur hoger en hoger te stijgen. Maar totdat het water de kade van Khabarovsk overstroomde, bleven plezierboten langs de rivier varen.

Het zomerprogramma van de standaardtour omvat een rondvaart op de Amoer. In die tijd leidde ik tours voor een rijke soloreiziger uit Japan, en we gingen op deze cruise. Die zomer was het al ongeveer de dertigste van zo’n reis, en ik wist uit mijn hoofd hoe het moest gaan en wat we moesten zien.

Maar deze keer was er veel water. De boten die langs de Amoer gaan zijn zeer stabiel en zwaaien helemaal niet. Het is nooit voorgekomen dat iemand op een boot ziek werd. En deze keer begonnen we merkbaar op de golven te wiegen, alsof we de zee op waren gegaan.

Ik keek om me heen en was niet eens verrast door het waterpeil aan de kant van Khabarovsk, maar door hoe ver de linkeroever was geworden. De bomen stonden zo onder water dat alleen de toppen zichtbaar waren.

Ik werd ongemakkelijk. Ik realiseerde me dat er echt veel water is. Ik weet niet of de toerist mijn opwinding voelde? Waarschijnlijk niet. Toen was het kritieke niveau nog niet bereikt, maar die reis zal ik nooit vergeten, want voor het eerst in mijn leven werd ik echt bang.

Snelweg Khabarovsk — Komsomolsk aan de Amoer in augustus 2013. Snelweg Khabarovsk — Komsomolsk aan de Amoer in augustus 2013. «Wat is de naam van dit meer?»

Het verhaal gebeurde toen ik een groep Japanners vergezelde van Khabarovsk naar Komsomolsk-on-Amur. De Amoer is geen rivier met één kanaal, het heeft kanalen en meren die ermee verbonden zijn. En dit alles natuurlijk ook gemorst. We reden langs de weg toen de snelweg Khabarovsk-Komsomolsk al onder water stond. En hier zijn we dan, en om ons heen is er eindeloos water waar het nog nooit is geweest. De Japanners vroegen me: «Vera-san, wat is de naam van dit meer?» Toen ik antwoordde dat het geen meer was, maar een overstroming, waren de Japanners nogal verrast. We bereikten veilig Komsomolsk-on-Amur en de volgende dag stond de weg onder water en werd geblokkeerd.

Een windsurfer bij het stadion aan de Benedenkade in 2013. Een windsurfer bij het stadion aan de Benedenkade in 2013. «Is dit zeker geen Photoshop?»

Toen het water tot een kritiek niveau steeg, kwam de dijk van Khabarovsk onder water te staan. Er is een stadion, dat toen in de ware zin van het woord een zwembad werd. Het is een trekpleister voor fotografen geworden. Op een van de beroemde foto’s rijdt een man op een windsurfplank door het stadion. Op deze plek stond veel water. Afhankelijk van de lengte van een persoon, zou iemand daar tot zijn middel komen, maar ik zou volledig borstdiep zijn. En dergelijke foto’s verspreidden zich heel snel over het netwerk.

Die zomer, in juli en begin augustus, kwam een ​​Japanse vriend op bezoek. Toen hij wegging, was de vloed net begonnen. En na een tijdje stuurt hij me deze foto’s tegen de achtergrond van het stadion en schrijft: «Vera, natuurlijk, ik heb gehoord dat je een overstroming hebt, maar deze foto’s zijn photoshop?» Ik zei nee, en hij kon het lange tijd niet geloven. “Je bedoelt niet photoshop? Maak je nu een grapje?» Kon niet geloven dat het waar was.

Wat heb je gehoord over de overstroming van 2013 en heb je toen naar het nieuws gekeken?

Mijn blog | «Weet je zeker dat het geen photoshop is?» — overstroming in Khabarovsk in 2013 door de ogen van de Japanse |toerist|

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Previous post Een vriend uit Servië wist niets van citroengras.
Next post Ik ging naar Koreaanse keukencafés in Khabarovsk en Yuzhno-Sakhalinsk.