Waarom keren Russen uit Japan terug naar Rusland en hebben ze er geen spijt van?

Waarom keren Russen uit Japan terug naar Rusland en hebben ze er geen spijt van?

Ik ontmoette Natasha in Khabarovsk toen we samenwerkten met een kinderdelegatie uit Japan. Een paar jaar later kreeg Natasha een baan in Japan en vertrok, en we zagen elkaar al in Tokio.

Na 4 jaar werken en leven in het land Sakura keerde Natasha terug naar Rusland. Ik besloot met haar te praten over haar ongewone ervaring.

Hoe ben je aan een baan in Japan gekomen? Waar werkte u en wat waren uw verantwoordelijkheden?

— In 2012 vroeg een vriend of ik met haar naar het werk kon rennen. Ter plekke bleek het een interview te zijn. Het bedrijf was op zoek naar een Russisch sprekende medewerker op de internationale afdeling en het interview werd door het afdelingshoofd zelf afgenomen.

De hoofdactiviteit van het bedrijf is het organiseren van educatieve evenementen voor middelbare scholieren in Japan. In Japan houden we tentoonstellingen waar studenten van Japanse taalscholen kunnen beslissen over hun toekomstige studieplek en, meer recentelijk, een toekomstige baan kunnen vinden.

De internationale afdeling organiseert soortgelijke evenementen in het buitenland, bijvoorbeeld in Rusland. Onze studenten kunnen leren hoe ze een opleiding kunnen volgen in Japan.

Ik deed kantoorwerk: ik communiceerde met klanten, verzamelde informatie, hield documentatie bij. Werkzaamheden verricht bij de voorbereiding en organisatie van het evenement: van het plannen en regelen van tafels tot reclame en hospitality voor iedereen die naar het evenement komt.

Natasha werkte 4 jaar in Tokyo, Natasha werkte 4 jaar in Tokyo. Hoeveel jaar heb je in Japan gewerkt?

— Iets meer dan 4 jaar in het kantoor van het bedrijf in Tokio. Het bedrijf opende een vertegenwoordigingskantoor in Vladivostok en ik verhuisde «weg van de autoriteiten, dichter bij de keuken». (Lacht.)

— Hoe verschilt werken in een Japans kantoor van werken in Rusland?

— In wezen verschilt mijn werk in Rusland nu weinig van het werk op het Japanse kantoor: dezelfde gebeurtenissen in Rusland, dezelfde consultaties over studeren in Japan, dezelfde vergaderingen, dezelfde zakelijke correspondentie. Het verschil zit waarschijnlijk alleen in wat alleen in Japan kan: het voorbereiden en houden van evenementen voor buitenlandse studenten in Japan.

Wat vond je leuk aan werken in Japan?

— Ik hield van en hou van het werk zelf, verbonden met het helpen van mensen die onze evenementen vreugdevol verlaten, een beetje dichter bij hun dromen en plannen voor de toekomst komen. Iemand zou misschien nooit in Japan hebben durven studeren, bang voor de beproevingen van de voorbereiding. Het is noodzakelijk om niet te misrekenen met een onderwijsinstelling, te communiceren met een schoolmedewerker, documenten te verzamelen, een visum te verkrijgen, enz. Het is niet zo moeilijk als het lijkt, maar het is gemakkelijker als iemand je ondersteunt.

— Wat irriteerde je zo?

— Waarschijnlijk alleen dat de meerderheid van de Japanners niet probeert te accepteren, en vooral — om het nieuwe en «buitenaardse» te begrijpen, zelfs als dit alleen maar voordelen en voordelen met zich meebrengt. Maar als enkele jaren koppig blijkt dat het goed en winstgevend is om dit te doen, dan kunnen Japanse collega’s het opgeven. (Lacht.)

Werken op het evenement Natasha rechts Sfeer van de tentoonstelling «Education in Japan» Werken op het evenement. — Hoe vaak heb je gedacht dat alles, het contract afloopt en ik terugkeer naar Rusland?

— Tijdens mijn verblijf in Japan had ik contracten voor 1 jaar, dus het idee om terug te keren kwam elk jaar of zelfs vaker. Bijvoorbeeld toen ik mijn familie miste, toen er wat moeilijkheden waren, toen mijn persoonlijke leven beter werd in Rusland, en niet in Japan. Maar zodat «alles is genoeg, ik ging» was slechts 1 keer — aan het einde van het eerste jaar van het werk.

Toen legde een superieure Japanse collega veel druk op mij. Ik kreeg een ondraaglijk verkoopplan toevertrouwd, het contract en het visum liepen af, ik stond bijna op het punt te vertrekken. En toen vroeg de baas of ik wilde blijven om voor hen te werken, en ik realiseerde me dat ik niet zo’n slechte werknemer was, wat mijn Japanse collega me probeerde te verzekeren, en bleef. Het duurde ongeveer 2 jaar voor mijn collega’s, en voor hen om volledig te wennen aan het werk.

Waarom ben je uiteindelijk teruggekeerd naar Rusland?

— Ik keerde terug omdat ik de vooruitzichten om in Japan te blijven niet zag. Het bedrijf was al een paar jaar van plan om een ​​vertegenwoordigingskantoor in Rusland te openen en ik was er niet tegen om iets te veranderen, bijvoorbeeld mijn woonplaats. Ik wilde niet van baan veranderen, omdat ik het nu al leuk vind, maar er was een kans om dichter bij mijn familie te zijn.

— Heb je er spijt van dat je terug bent gekomen? Zou je graag weer in Japan willen werken?

— Het spijt me niet. Ik zou overwegen om in Japan te gaan werken, maar ik weet niet zeker of ik dat zou doen. Toch is op je 23e, als je alleen voor jezelf verantwoordelijk bent, naar een ander land verhuizen voor een nieuwe baan makkelijker dan op je 32e met een man, een kind en een kat. In ieder geval rijzen er meteen veel meer vragen dan ‘waar eten en een futon te kopen’.

De volgende tentoonstellingen «Onderwijs in Japan» zullen op 23 en 24 oktober 2021 (za, zo) online, via Zoom, worden gehouden. Informatie verschijnt binnenkort op pagina’s in sociale netwerken Vkontakte , Instagram en Facebook .

Ik zou het leuk vinden als je je indrukken over het interview deelt in de comments! Like en abonneer op het kanaal zodat je niet verdwaalt.

Mijn blog | Waarom keren Russen uit Japan terug naar Rusland en hebben ze er geen spijt van? Interview met Natasha |toerist|

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Previous post De afstammelingen van Japanse krijgsgevangenen keerden terug naar Japan en waren niet gelukkig (en er is geen weg terug)
Next post Wat verraste de Japanners op de Trans-Siberië in de Sovjettijd?