Is er geen werk in Rusland?

Is er geen werk in Rusland?

Hallo allemaal! Mijn naam is Vera. Ik woon in Khabarovsk in het Verre Oosten. Tot de grens met China 45 km. Veel mensen uit het Verre Oosten vertrekken naar China op zoek naar werk en een vaste verblijfplaats. Ik besloot uit te zoeken wat Russen naar China trekt en sprak met Olga.

Olga is 2 jaar geleden naar China vertrokken. Nu woont hij in de stad Shaoxing, 200 km van Shanghai, en geeft hij Engelse les aan kinderen.

Olga in Sjanghai. Foto uit haar persoonlijk archief Olya in Shanghai. Foto uit haar persoonlijk archief — Olya, wanneer kwamen de eerste gedachten om naar het buitenland te gaan?

— Vóór China woonde ik in Vladivostok. Ze werkte daar 10 jaar als vertaler en docent Engels. Na verloop van tijd is het vinden van een baan moeilijker geworden. Werkgevers in Rusland bekeken me door het prisma van leeftijd en geslacht. Alsof ik een baan krijg en meteen met zwangerschapsverlof ga. Toen begon ik te denken dat ik naar een andere stad of zelfs een land moest vertrekken.

Waar kwam het idee vandaan om naar China te gaan?

— In Vladivostok was ik lange tijd bezig met couchsurfing, d.w.z. buitenlanders thuis ontvangen. Op een dag arriveerde er een Duitser die zijn master in Peking had afgerond. Hij waardeerde mijn kennis van het Engels en begon me te prikkelen om naar China te gaan. Heeft me de magische kick gegeven die ik zo hard nodig had! In die tijd was ik volledig verdord in Vladik.

— En hoe hielp de Duitser precies?

— Hij hielp bij het registreren in Wechat. Dit is een Chinese chat, een mix van een messenger en een sociaal netwerk. Hij stelde me ook voor aan zijn vrienden die in China werkten. Ze voegden me toe aan de chats voor het zoeken naar werk en ik kon bij hen terecht voor hulp in geval van nood. En toen kreeg ik gewoon een werkvisum en vertrok.

— Communiceer je nu met de Duitser?

— Helaas niet. Hij probeerde onze vriendelijke communicatie om te zetten in een romantische, maar ik was er tegen. Daarom communiceren we niet, maar ik ben hem erg dankbaar voor zijn hulp.

Theeplantage in Hangzhou. Foto uit het persoonlijke archief van Olya Een theeplantage in Hangzhou. Foto uit Olya’s persoonlijke archief — Noem 3 dingen die je leuk vindt aan China!

Ten eerste snelle en goedkope levering in het hele land en in de stad. Dit geldt ook voor winkelen op Taobao en eten bezorgen. Ook op feestdagen leveren ze snel. Vergeleken met Rusland — hemel en aarde.

Taobao is het tweede item dat ik leuk vind in China. Daarop kun je werkelijk alles vinden en bestellen. Zaailingen, fruit rechtstreeks van de boerderij, excursies, geïmporteerd voedsel, kleding. Je kunt zelfs fabrieken vinden die voor merken naaien. Bijvoorbeeld voor Zara.

Het derde waar ik van hou zijn de veredelde en schone (!!!) parken, het hele asfalt, de ontwikkeling van infrastructuur. Alles is er voor de mensen. Soms mis ik natuurlijk de wilde natuur in de stad, want in China is werkelijk alles kunstmatig geplant en gesnoeid. Maar ik herinner me de kapotte straatstenen, stoepranden en wegen en liet meteen los.

Wat vind je niet leuk aan China?

Zeer strikte censuur en de noodzaak om een ​​VPN te gebruiken. Misschien begint mijn telefoon zelfs langzamer te worden nadat ik dit schrijf.😹

In China zijn er dezelfde sociale problemen als in Rusland, bijvoorbeeld huiselijk geweld. Maar de partij houdt strikt in de gaten wat er in het nieuws komt. Hierdoor zijn mensen generaties lang aangescherpt tot een bepaalde manier van denken, «tunnel». Dit is waar onwetendheid en racisme vandaan komen.

De Chinezen hebben vooroordelen tegen iedereen, zelfs hun eigen landgenoten uit andere regio’s van China. Een lerares Chinees is ooit ontslagen omdat ze uit een andere provincie kwam en het lokale dialect niet sprak.

Olya met studenten. Foto uit haar persoonlijk archief Olya met studenten. Foto uit haar persoonlijk archief — Waar werk je nu en zijn er problemen met de Chinese autoriteiten?

Ik geef Engelse les aan kinderen op de school voor aanvullend onderwijs. Mijn baas kan docenten soms opdrachten geven die niet binnen ons verantwoordelijkheidsgebied vallen. Doe bijvoorbeeld de afwas of maak je klaslokaal schoon. Maar deze punten worden niet beschreven in het contract, dus dergelijk werk is gemakkelijk aan te vechten.

Onlangs vroeg de baas me om haar zoon te helpen met wat knutselwerkjes voor school. Ik vroeg haar net weer: «De school heeft een taak voor het kind en de ouders gegeven. Jij wilt dit niet, dus moet ik het doen?» Alle vragen verdwenen meteen. Maar ik respecteer mijn baas, we hebben een goede relatie met haar.

-Wat zijn je plannen voor de toekomst?

— Ik zou niet in China willen wonen, er zijn nog steeds zeer strikte visumregels en elke dag wat innovaties. Ik denk dat ik een paar jaar ga werken, geld sparen en verder gaan. Het verlangen om terug te keren naar Rusland smelt elke dag weg.

Olya houdt een Instagram-profiel bij, waar ze foto’s uit China plaatst.

Mijn blog | Is er geen werk in Rusland? Waarom vertrekken Russen om in China te gaan werken, het verhaal van Olga uit Vladivostok |toerist|

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Previous post 3 feiten over Takeshi Kitano die niet worden geadverteerd in Rusland
Next post Hoe zag Japan eruit voor de Tweede Wereldoorlog en hoe veranderde het daarna?