Ik vroeg de Japanners welke Russen beroemd zijn in Japan

Ik vroeg de Japanners welke Russen beroemd zijn in Japan

De Japanners vroegen me vaak welke Japanse sterren populair zijn in Rusland. Toen begon ik als antwoord te vragen, wat voor soort Russen zijn er in Japan bekend? Gedurende 10 jaar werken met de Japanners, realiseerde ik me dat ze dezelfde namen gebruiken.

Hier is mijn TOP Russisch, die bijna alle Japanners kennen.

️Mikhail Gorbachev

Ik logeerde een keer in Tokio met een Japanse student. Ze had een ingelijste brief in het Russisch aan haar muur. Het bleek dat ze Gorbatsjov in Rusland schreef en een antwoord kreeg! Dit antwoord hing op de meest prominente plek in haar lijst.

De Japanners vroegen me vaak hoe ze Gorbatsjov in Rusland behandelen, en dat verbaasde hen niet zo veel. Ik kan nog steeds niet begrijpen waarom Michail Sergejevitsj tot op de dag van vandaag zo populair is in Japan? Als het om Rusland gaat, is zijn naam een ​​van de eersten die onthouden wordt.

️Fedor Dostojevski

In Japan zien standaard ramen-noedelcafés eruit als onopvallende eetgelegenheden a la kantine. De eigenaren van ramenwinkels staan ​​in de regel zelf achter de toonbank, koken en bedienen gasten. In een van deze cafés praatte ik met de eigenaar.

Hij ontdekte dat ik uit Rusland kwam en begon de namen op te sommen van Russische schrijvers die hij kende. De naam van Dostojevski werd voor het eerst genoemd. Fyodor Mikhailovich is bij veel Japanners bekend. «Crime and Punishment» wordt in het Japans verkocht. Ik kreeg te horen dat de vertaling was gemaakt door een professor Russisch van de Universiteit van Tokio.

️Yuri Gagarin

Ik heb 10 jaar als gids met Japanse toeristen gewerkt en we gingen altijd op excursie naar het museum. Ons museum heeft een hele expositie gewijd aan Gagarin. De Japanners citeren bij het zien van zijn foto meteen 「地球は青かった。」, wat zich vertaalt als «de aarde is blauw». Dit is een deel van Gagarins zin: «De lucht is erg zwart. De aarde is blauw. Alles is heel duidelijk te zien.»

Gagarin reisde in 1962 naar Japan en zijn pad liep door Khabarovsk, waar ik woon. De astronaut verbleef in het hotel, dat nu «Sail» heet. De kamer waarin hij woonde is bewaard gebleven en heet Gagarinsky. Iedereen kan daar stoppen.

️Evgeni Plushenko, Alexei Yagudin en andere kunstschaatsers

Oudere Japanse vrouwen zijn fan van kunstschaatsen. Ik herinner me hoe ik in het voorjaar net na de Olympische Spelen in Sochi met toeristen werkte. De Japanse vrouwen begonnen hun indrukken van de optredens van de kunstschaatsers met mij te delen, ik stond versteld! Ze kenden alle Russische atleten bij naam en juichten voor hen.

Natuurlijk waren de Japanners blij dat Hanyu Yuzuru de gouden medaille in Sochi pakte. Maar ze zeiden dat Russische schaatsers zoals Plushenko of Yagudin sterker waren dan Hanyu. Mijn moeder kijkt altijd naar kunstschaatsen en proost op de onze, maar ik dacht niet dat er in Japan ook fans van Russische atleten waren.

️Alexander Solzjenitsyn

Ik had een Japanse vriend die Russisch studeerde en probeerde boeken in het Russisch in het origineel te lezen. Als het boek te ingewikkeld bleek te zijn, las hij het eerst in het Japans en daarna in het Russisch. Dus begon hij met de boeken van Solzjenitsyn. Ik heb Solzjenitsyn zelf niet gelezen.

Stel je een foto voor van een Japanner die me zijn indrukken van een boek in het Japans vertelt en ik knik alleen maar. De Japanners waren in een onbeschrijfelijk genot. Later noemden andere toeristen Solzjenitsyn. Weinig mensen lazen, maar ze kenden de naam.

️Vladimir Lenin

‘In Chabarovsk staat een monument voor Lenin en een straat. Is hij hier geboren?’ vroeg een Japanse toerist me ooit. Waarschijnlijk kent elke Japanner de naam Lenin. Maar helaas weten ze niet altijd wat voor persoon hij was en waarom hij een stempel op onze geschiedenis heeft gedrukt.

Wat betreft het monument en de Leninstraat zeg ik je meteen dat we ze in bijna elke stad hebben. Dit betekent niet dat Lenin daar geboren is. Ik weet niet waarom, maar de Japanners houden alleen van grote monumenten voor Lenin. In Khabarovsk is het monument bescheiden van formaat — het past niet. Hier in Vladivostok staat Lenin meer, het is al interessanter.

Hoe vind je de lijst? Verrast door enkele namen?

Ik verheug me altijd als je mijn artikelen tot het einde leest. Abonneer je op het kanaal, zodat we niet verdwalen in de Zen-feed. Leuk vinden!

Abonneer je op het kanaal Abonneer je op het kanaal!

Mijn blog | Ik vroeg de Japanners welke Russen beroemd zijn in Japan |toerist|

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Previous post Een koffiehuis in Khabarovsk, waarvoor mensen uit het westen van Rusland naar het Verre Oosten reizen
Next post Hoe ik probeerde geld te verdienen met breien en 3 redenen waarom het niet werkte (probleem met geldbeheer)