Ik sprak met de Japanners en realiseerde me dat ze prijzen als een persoon niet weet hoe.

Ik sprak met de Japanners en realiseerde me dat ze prijzen als een persoon niet weet hoe.

Toen ik Japans begon te leren, kon ik na ongeveer een jaar studeren iets over mezelf vertellen en min of meer iets in het Japans begrijpen. Zelfs toen begon ik te communiceren met de Japanners die in Khabarovsk woonden, en na het eerste jaar van mijn studie ging ik naar de Japanse taalschool in Tokio.

En ik was waanzinnig trots op het feit dat wanneer ik met de Japanners in het Japans sprak, ze me altijd prezen en opmerkten dat ik uitstekend Japans sprak. Deze lof klinkt als volgt: «Nihongo-ga jozu desne.» In deze zin is «nihongo» Japans en «jozu» betekent dat de ander iets goed doet.

Hoe langer ik Japans studeerde, hoe meer ik met de Japanners communiceerde, en hoe vaker ik natuurlijk de uitdrukking hoorde dat ik «jozu» ben in het Japans.

Maar ergens in het vierde studiejaar begon ik te merken dat deze zin minder vaak tegen me werd gesproken. Daarvoor zei elke Japanner die ik sprak altijd dat ik een geweldige Japanse taal heb. En toen ik echt goed Japans leerde spreken, begonnen we gewoon te praten, en niemand prijst, er is geen enthousiasme. Tegelijkertijd was ik op dat moment al geslaagd voor het examen voor het tweede niveau in kennis van de Japanse taal, waarbij het hoogste het eerste is. En ik probeerde te begrijpen, wat er gebeurde, werden de Japanners ziek of zo?

Op dit punt begon ik een van de fundamentele Japanse subtiliteiten te begrijpen in hoe ze prijzen.

Op internet kwam ik een foto tegen waarop een Japanse moeder haar kind leert fietsen op een tweewieler. Een kind zit op een fiets en valt er meteen af, gaat zitten en valt… Zo eindeloos. En tegelijk herhaalt mama: “O, wat ben je toch een fijne kerel! Jozu! Jozu!» Het kind gaat weer zitten en valt. En hoewel het hem niet lukt, prijst zijn moeder hem en zegt dat hij «jozu» is. Dat wil zeggen, ze vertelt het kind dat hij goed fietst als hij er geen meter op kan fietsen. Zodra het kind heeft leren fietsen, is gaan zitten en soepel heeft gereden, stopt mama met het zeggen van «jozu» tegen hem.

De Japanners prijzen wanneer iemand er nog slecht in is. Waarom doen ze dit? Om op te vrolijken en hoop te wekken dat hij ooit echt zal slagen in «jozu», dat wil zeggen, hij zal bekwaam worden.

Met een Japanse vriend. Ze heeft me nooit geprezen voor goed Japans. 😂Met een Japanse vriend. Ze heeft me nooit geprezen voor goed Japans.😂

Het blijkt dat dit de hypocrisie is waar de Japanners voortdurend van worden beschuldigd. Ze vertellen leugens. De persoon is er niet echt goed in en ze vertellen hem hoe bekwaam hij is. Maar dit is geen pure hypocrisie. Het is gewoon zoals het in Japan wordt gedaan.

Wij in Rusland handelen in dergelijke gevallen anders. We vertellen een buitenlander die geen twee woorden kan samenvoegen niet dat hij uitstekend Russisch spreekt. We zeggen dit alleen tegen degenen die echt vrijuit praten.

Maar dit betekent niet dat de Japanners NIET degenen prijzen die echt ergens goed in zijn. Ze prijzen, en deze oprechte lof is gemakkelijk genoeg om te identificeren. Als de Japanners echt prijzen, zijn ze oprecht verrast. Het klinkt niet formeel: «Oh, wat een jozu ben je, wat ben je goed.» Het is meer van: «Wauw, wauw, hoe kan je!»

Hoe verder ik Japans leerde en vloeiender sprak met de Japanners, hoe minder vaak ik de formele «jozu» hoorde, maar af en toe begon ik te horen: «Wauw, wauw, wat spreek je Japans!» En ik begreep dat dit oprechte lof was, en niet alleen een verlangen om mij te steunen.

Er is nog een eigenaardigheid in de Japanse lof. De Japanners zijn dol op het prijzen van buitenlanders voor de manier waarop ze met stokjes eten. En het klinkt ook als «jozu» — «Hoe goed je eet met eetstokjes.» Ziet er een beetje vreemd uit, waarom zou een buitenlander geen eetstokjes mogen gebruiken?

In feite gebruiken de Japanners deze uitdrukking vaak om een ​​gesprek aan te knopen, om contact te zoeken. Waarover praten met een buitenlander? Niet helder. En hier zit een buitenlander voor me, en hij kan ook goed met eetstokjes omgaan. Laat ik hiermee het gesprek beginnen.

Denk je dat het de moeite waard is om iemand te prijzen die net iets nieuws begint te doen en het nog steeds niet goed doet? Of moet hij direct zeggen dat je het tot nu toe niet zo goed doet, maar dat je het goed doet dat je probeert?

Mijn blog | Ik sprak met de Japanners en realiseerde me dat ze prijzen als een persoon niet weet hoe. Wat is deze subtiele hypocrisie? |toerist|

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Previous post Een Amerikaan vroeg een verkoopster in Rusland: «Hoe gaat het met je?»
Next post Hoe communiceren Japanners met Russen in Japan?