Ik kwam naar Japan en realiseerde me dat ik verkeerd Japans had geleerd.

Ik kwam naar Japan en realiseerde me dat ik verkeerd Japans had geleerd.

Hallo allemaal! Mijn naam is Vera. Ik ben een Japanse tolkgids. Tien jaar lang heb ik met Japanse toeristen gewerkt. Op dit kanaal vind je interessante verhalen over Japan en Japanners.

Ik heb eerst Japans gestudeerd aan het Japan Center en daarna aan de universiteit. Ik had het standaard Minna no nihongo leerboek. De auteurs zijn Japans. Nadat ik een maand naar Tokio was gegaan en nauw met de Japanners had gesproken, realiseerde ik me dat ik een aantal punten moest bijscholen.

In absoluut alle leerboeken wordt het woord さようなら «sayonara» vertaald als «tot ziens». Zelfs Japanse leraren geven dit woord als begroeting aan het begin van het leren van Japans. En bovendien nemen ze zelf elke dag afscheid van hun leerlingen.

Maar toen ik luisterde naar hoe de Japanners communiceren, realiseerde ik me al snel dat helemaal niemand «sayonara» spreekt.

In feite is «sayonara» vaarwel. Het wordt alleen gebruikt als ze elkaar niet meer zien. Als iemand in films en tv-programma’s bijvoorbeeld sterft aan een ziekte, kan hij ‘sayonara’ tegen zijn familieleden zeggen. Begrijp je? Niets te maken met het dagelijkse afscheid.

Wat zeggen Japanners als ze gedag zeggen? Afhankelijk van de situatie zijn er veel mogelijkheden.

また明日 «mata ashita» — tot morgen 

また来週 «mata raishu» — tot volgende week

また会いましょう «mata aimashō» — tot later

またね «mata ne» — while (in communicatie met vrienden)

お先に失礼します。 «osaki-ni shitsureishimasu» — ik vertrek eerder dan u (zo nemen bedrijfsmedewerkers afscheid als ze het werk naar huis gaan)

In een kalligrafieles In een kalligrafieles.

En de lijst gaat maar door. Waarom staat het dan in alle studieboeken in eerste instantie verkeerd geschreven?

Feit is dat de Japanners kleine kinderen leren om met eenvoudige woorden afscheid te nemen. Heel de kinderen zeggen バイバイ «baybai» (calqueerpapier uit het Engels), en op de basisschool nemen ze afscheid met behulp van het woord «sayonara». En dan leren ze het correct te zeggen, afhankelijk van de situatie en status.

Om de een of andere reden hebben Japanse leraren hetzelfde systeem overgedragen aan buitenlanders die Japans leren. Al zijn dit geen kinderen meer, maar volwassenen. Ze kunnen meteen de beleefdheidsniveaus uitleggen en op zijn minst een verkorte lijst geven van hoe ze afscheid moeten nemen. Het zal veel beter zijn dan één enkel woord «sayonara».

En dit is niet het enige voorbeeld. Er zijn veel van dergelijke nuances. Onlangs bood een advertentie me een Japans leerboek aan, en er was een gespreide foto met groeten.

De hiërogliefen zijn erg scheef geschreven «Hokkaido» De hiërogliefen zijn erg scheef geschreven «Hokkaido».

Op de foto zag ik zowel «sayonara» met de vertaling «tot ziens» als ごきげんよう «gokigenyo» met de betekenis «Hoe gaat het?». Hoewel «gokigenyo» een zeer beperkt toepassingsgebied heeft. Hier is bijvoorbeeld een heel artikel in het Japans over hoe en wanneer je «gokigenyo» moet zeggen. Het is het beste om gewoon お元気ですか «ogenki desuka» te onthouden. Deze zin wordt bij elke stap uitgesproken.

Het lijkt mij ook dat het niet helemaal correct is om 初めまして «hajimemashite» te vertalen als «Leuk je te ontmoeten». Dat zie je vaak in studieboeken. De Japanners zeggen dit woord voordat ze zich voorstellen. Eerst «hajimemashite», en dan wordt de naam uitgesproken. «Leuk je te ontmoeten» is de zin die helemaal aan het einde wordt gezegd. Het zou juister zijn om «hajimemashite» te vertalen als «Sta mij toe mezelf voor te stellen.»

Uit al het bovenstaande kan ik 2 conclusies trekken:

  • Japans leren is beter met een leraar. Neem in ieder geval de tijd om de kleine nuances te doorgronden.
  • Oefen zoveel mogelijk met native speakers om te begrijpen hoe echt Japans klinkt.

Heb je vreemde talen gestudeerd? Geconfronteerd met het feit dat native speakers anders spreken dan in studieboeken?

Bedankt voor het lezen van mijn artikelen tot het einde! 💐Abonneer je op het kanaal zodat je niet verdwaalt. Ik zal blij zijn als je het leuk vindt.💛

Mijn blog | Ik kwam naar Japan en realiseerde me dat ik verkeerd Japans had geleerd. Alle studieboeken hebben deze fout |toerist|

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Previous post «Ik heb het minste» — een Russisch meisje praat eerlijk over werken in een Japans bedrijf
Next post Ik leerde de verhalen van de Japanners: hoe ze zich voelden tijdens de grote aardbeving in 2011.