«Ik heb het minste» — een Russisch meisje praat eerlijk over werken in een Japans bedrijf

«Ik heb het minste» — een Russisch meisje praat eerlijk over werken in een Japans bedrijf

Hallo allemaal! Mijn naam is Vera. Ik ben een Japanse tolkgids. Tien jaar lang heb ik met Japanse toeristen gewerkt. Op dit kanaal vind je interessante verhalen over Japan en Japanners.

Yulia en ik hebben elkaar ontmoet in Japan. Ik kom uit Khabarovsk, zij uit Vladivostok, en we hebben elkaar in het buitenland ontmoet. We werden vrienden. Een paar jaar later solliciteerde ze letterlijk voor mijn ogen voor een stage en ging ze een half jaar in Japan werken.

Onlangs ging ik naar Vladivostok en besloot Yulia uitvoerig te vragen naar haar ervaring in een Japans bedrijf.

— Hoe kwam je aan een baan bij een Japans bedrijf?

— Toyama Prefecture en Primorsky Krai, waar ik woon, zijn zusterregio’s. Toyama organiseerde een stage om ervaringen uit te wisselen. Ik heb net gesolliciteerd en ben geslaagd. In Japan deed ik hetzelfde werk als in Rusland — ik werkte in een export- en importbedrijf.

— Hoe was je werkdag?

— Ik kwam later dan iedereen en ging eerder weg dan iedereen (lacht). Het feit is dat ik in een klein dorp woonde, en de vroegste trein vertrok om 8:30 uur en de laatste om 17:30 uur. Dus ik werkte van 9 tot 17:15. Maar deze keer stemde de directie voor mij in, dus ik spijbelde niet.

Serieus werk werd mij niet toevertrouwd. Ik schreef e-mails en stuurde faxen. Ze deed al het werk in 3 uur, en toen ging ze zitten en beeldde gewelddadige activiteiten af. Stageverslag geschreven of bedrijfsinformatie in het Japans gelezen.

Julia bij de sluitingsceremonie van de stage Yulia bij de sluitingsceremonie van de stage.

— Waarom huurt het bedrijf dan überhaupt een buitenlandse stagiaire in? Als hij niets doet.

“De stageorganisator is de prefectuur van Toyama. Bedrijven krijgen dan verschillende bonussen in de vorm van bijvoorbeeld belastingverlagingen. Over het algemeen wilde niemand echt met me omgaan. Het bedrijf waar ik werkte had een afdeling voor de betrekkingen met Rusland. Als ze me daar aan het werk zetten, zou het logischer zijn. Maar nee, ze gaven de opdracht om deze eindeloze faxen te versturen.

— Zijn de Japanners wel zo hardwerkend als men zegt?

“Hun bedrijvigheid is absoluut ineffectief. In feite strekken ze zich de hele dag uit wat in een paar uur kan worden gedaan. Salaris is in ieder geval afhankelijk van de functie, dus je mag niet te hard je best doen. Een man kan in de toekomst afdelingshoofd worden. Een vrouw zal niet boven een gewone werknemer uitstijgen.

Het meest opvallende voorbeeld van nutteloos werk is wanneer je een e-mail stuurt. Je moet 50 exemplaren plaatsen. Krijg dan een reactie dat ze mijn e-mail hebben ontvangen en bedank ze voor het antwoord.🤪

Op de aangrenzende afdeling was er meestal een aparte persoon die de hele dag aan de telefoon zat en antwoordde: «Ja, dank u, we hebben uw fax ontvangen.» Hij deed geen ander werk.

— Waren er situaties waarin je het Russische karakter moest laten zien?

— O ja. Elke maand werd ik overgeplaatst naar een nieuwe afdeling. Ik volgde het pad van een gewone medewerker van het bedrijf, want ook zij verhuizen elke 3 jaar van afdeling naar afdeling. En toen werd ik op een dag overgeplaatst naar een kantoor waar de Japanners in de kamer rookten! Er was een waas en er was helemaal niets om te ademen. Ik heb 24 uur in dit kantoor doorgebracht en rook overal naar rook. De volgende dag zei ik tegen de manager dat ik niet meer naar dat kantoor zou gaan, omdat ik mijn gezondheid belangrijk vind.

Het nieuws dat ik niet tegen sigarettenrook kan, verspreidde zich snel door het bedrijf. En mijn Japanse collega’s sympathiseerden ermee dat ik bang moet zijn geweest om te weigeren naar dit kantoor te gaan. En ik was niet bang, mijn longen zijn duurder.

Excursie in de haven tijdens het werk. Excursie in de haven tijdens het werk.

Hoeveel verdiende u per maand en waar gaf u aan uit?

— Ik werd het minst betaald in het bedrijf, 120 duizend yen (84 duizend roebel tegen de huidige wisselkoers). De meeste beginners na de universiteit ontvangen 200 duizend yen (140 duizend roebel), en dan meer. Maar tegelijkertijd kreeg ik de reiskosten van en naar het werk volledig vergoed. Bovendien heb ik niets betaald voor het huren van een appartement.

🔸De gemiddelde cheque in een café voor 1 keer is 2 duizend yen (1400 roebel).

🔸Voedsel voor de dag — 2000 yen (1400 roebel).

🔸Simkaart met internet voor zes maanden — 7 duizend yen (4900 roebel).

🔸Ze gaf veel geld uit aan kleding — ongeveer 10 duizend yen per maand (7.000 roebel).

🔸Elke maand ergens heen gereisd. Ging naar een concert in Osaka en Kanazawa. Eén reis is ongeveer 20 duizend yen (14.000 roebel).

Wil je in Japan blijven en werken?

— Misschien, maar ik had niet de kans — thuis in Rusland wachtte mijn man op me. Nu ga ik liever op vakantie naar Japan dan om te werken.

Wil je werken in het buitenland? Misschien heb je al ervaring?

Heel erg bedankt voor het lezen van mijn artikelen tot het einde! 💐Ik zal dankbaar zijn voor het liken en abonnement.👍🏻

Abonneer je op het kanaal! Abonneer je op het kanaal!

Mijn blog | «Ik heb het minste verdiend» — een Russisch meisje vertelt eerlijk over werken in een Japans bedrijf |toerist|

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Previous post Door gesloten grenzen haar baan in het toerisme verloren.
Next post Ik kwam naar Japan en realiseerde me dat ik verkeerd Japans had geleerd.