Het is noodzakelijk om met de Japanners op dezelfde manier te communiceren als met de Russen.

Het is noodzakelijk om met de Japanners op dezelfde manier te communiceren als met de Russen.

Ik zou elk falen in de communicatie met de Japanners willen toeschrijven aan het verschil in culturen. Het lijkt erop dat we elkaar niet begrepen, want ik ben Russisch en hij is Japans. In feite zijn communicatiestoringen niet altijd te wijten aan het feit dat we verschillende tradities of verschillende culturen hebben.

Ik was in Japan en besloot naar Kamakura te gaan. Ik belde mijn Japanse vriend en nodigde haar uit om met me mee te gaan. De vriend was opgetogen en stemde toe. We spraken een bepaalde dag af en spraken een ontmoetingsplaats af.

Maar de dag ervoor en op de afgesproken dag stopte de vriend met communiceren. Ik schreef haar berichten verschillende keren, vroeg haar naar de ontmoeting en als reactie daarop stilte. Toen dacht ik dat ik haar verkeerd begreep, hoewel ze vol vertrouwen instemde met de reis. Daarna reageerde mijn vriend helemaal niet meer op mijn berichten, hoewel we voor dit incident vrij regelmatig hadden gecommuniceerd.

Dit incident gebeurde in het najaar. Op oudejaarsavond ontving ik een e-mail van deze vriend, geschreven in zeer, zeer beleefd Japans. Zo’n beleefd Japans is geschreven voor mensen met wie ze over het algemeen weinig bekend zijn.

Ik was erg verrast door zo’n felicitatie, omdat we op vriendschappelijke voet communiceerden en ongeveer even oud waren, wat belangrijk is voor de Japanse hiërarchie. Zo’n buitengewoon beleefde, nogal kille felicitatie vertelde me dat het was alsof we geen vrienden meer waren.Een dergelijke felicitatie verraste me erg, want we communiceerden op vriendschappelijke voet en waren ongeveer even oud, wat belangrijk is voor de Japanse hiërarchie. Zo’n buitengewoon beleefde, nogal kille felicitatie vertelde me dat het was alsof we geen vrienden meer waren.

De hele situatie was voor mij onbegrijpelijk. Waarom stemde ze ermee in om met mij mee te gaan naar Kamakura als ze dat niet kon? Of, als ze later besloot dat ze niet kon of niet wilde gaan, waarom heeft ze me er dan niet over geschreven? Waarom heeft ze zichzelf later niet aan mij uitgelegd? In plaats daarvan verdween ze voor een lange tijd, om vervolgens een zeer beleefde nieuwjaarsgroet te sturen.

Op tournee. In het bedrijf waar ik toen werkte, was mijn baas een Japanse vrouw. Ik vertelde haar deze situatie en vroeg haar om uit te leggen wat er was gebeurd? Misschien begrijp ik iets niet omdat mijn vriendin Japans is en ik Russisch?

De baas legde me uit dat een vriendin zo’n beleefde felicitatie stuurde omdat ze zich erg schaamde voor wat ze toen had gedaan. Om de een of andere reden kan ze het niet direct uitleggen en verontschuldigen, dus deed ze dit.

Het lijkt erop dat er in deze situatie culturele nuances zijn. Maar aan de andere kant realiseerde ik me dat mijn relatie niet goed gaat met deze Japanse vrouw, ik heb nog nooit zulke problemen gehad met andere Japanners. We zouden 10 keer van plan met hen kunnen veranderen.

Mijn Japanse vrienden waren eigenlijk studenten, en ze konden altijd zeggen dat hun plannen veranderd waren, dat ze op de afgesproken tijd bijvoorbeeld een stel op de universiteit hadden en dat ze niet zouden kunnen komen. Hier waren geen problemen mee. Ze verontschuldigden zich en vroegen om een ​​nieuwe afspraak: verplaats de vergadering naar een ander tijdstip of naar een andere dag. Mijn Japanse vrienden waren eigenlijk studenten, en ze konden altijd zeggen dat hun plannen veranderd waren, dat ze op de afgesproken tijd bijvoorbeeld een stel op de universiteit hadden en dat ze niet zouden kunnen komen. Hier waren geen problemen mee. Ze verontschuldigden zich en vroegen om een ​​nieuwe afspraak: verplaats de vergadering naar een ander tijdstip of naar een andere dag.

Na verloop van tijd realiseerde ik me dat in de communicatie met deze Japanse vrouw, het niet een culturele eigenaardigheid was die me verhinderde, maar gewoon haar karakter. Net zoals het zou zijn met elke andere persoon. Er zijn tenslotte Russen die dit doen: eerst beloven ze iets, dan verdwijnen ze stilletjes en verschijnen pas een jaar later.

Een Amerikaanse Karin Muller bevond zich in een soortgelijke situatie , die een jaar in Japan woonde en op basis van haar indrukken het boek “A Year in Search of Wa” schreef. Ze ging naar Japan om een ​​Japanse vrouw te worden, om de Japanse cultuur en tradities te leren.

Een Amerikaan werd door een Japanner uitgenodigd om in zijn familie te komen wonen. Hij had een vrouw en een dochter. Door het hele boek heen lopen de gevoelens van de Amerikaanse vrouw als een rode lijn dat ze geen gemeenschappelijke taal kan vinden met de vrouw van het gezinshoofd, wiens naam Yukiko was.

Ze zette de Amerikaan niet in het beste licht, ze kon haar stiekem kwaad doen. De Amerikaan zag dit allemaal, maar deed niets. Al die tijd probeerde ze zich aan te passen aan Yukiko, om alles te doen zoals een Japanse vrouw dat wil. Maar Yukiko is nooit tevreden geweest met het gedrag van een Amerikaan.

Door het hele boek heen wilde ik de Amerikaan wakker schudden, zeggen dat ze wakker moest worden en niet meer moest buigen onder deze bitchy jongedame. Want in het boek staat duidelijk dat de Amerikaanse vrouw geen relatie heeft met Yukiko, simpelweg omdat ze een walgelijk karakter heeft. Door het hele boek heen wilde ik de Amerikaan wakker schudden, zeggen dat ze wakker moest worden en niet meer moest buigen onder deze bitchy jongedame. Want in het boek staat duidelijk dat de Amerikaanse vrouw geen relatie heeft met Yukiko, simpelweg omdat ze een walgelijk karakter heeft.

Met andere Japanners wist ze goede, sterke vriendschappen op te bouwen. De Japanners hielpen, stimuleerden en behandelden haar heel goedaardig en met liefde. De Amerikaanse meende op haar beurt dat ze een slechte relatie had met Yukiko, omdat ze niet «Japans» genoeg was.

Als je met de Japanners communiceert, wil je het misverstand echt verklaren door het verschil in culturen. Bovendien zijn de culturen van Rusland en Japan behoorlijk verschillend. Maar ik denk niet dat het klopt. Het is noodzakelijk om met de Japanners te communiceren op dezelfde manier als wij met Russen communiceren. Omdat we eerlijk gezegd met geen enkele Russische persoon vrienden kunnen worden en een gemeenschappelijke taal kunnen vinden.

Er zijn mensen met wie we gemakkelijk communiceren, en er zijn mensen met wie we nooit zullen communiceren. Met de Japanners werkt het op dezelfde manier. Dit zijn dezelfde mensen en communicatie is gebaseerd op dezelfde principes. Natuurlijk is het de moeite waard om aandacht te besteden aan culturele kenmerken, maar toch is menselijke communicatie overal hetzelfde en niet afhankelijk van nationaliteit. Als je geen vrienden hebt gemaakt met een Japanner, kun je 100% vrienden maken met een andere Japanner.

Mijn blog | Het is noodzakelijk om met Japanners op dezelfde manier te communiceren als met Russen |toerist|

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Previous post Het Russische meisje Maria werkt als taxichauffeur in Japan.
Next post De manier waarop we communiceren in Rusland is over het algemeen onrealistisch in Japan